Over ons

De traditie

De meeste West-Vlamingen kennen ongetwijfeld “In Den Brugschen Eenhoorn”, een uitleenbibliotheek die in het jaar 1954 werd opgericht en was gevestigd aan het Genthof 16. De uitleenbibliotheek was een van de drukbezochte plaatsen voor menig lezend West-Vlaming. Achter de toonbank stond Johanna Emma Meijer (°1911 Zaandam – †1999 Brugge ) en Bruggeling Marcel Van De Velde (°1898 Brugge – †1964 Brugge ). Hij was in Nederland tijdens de eerste Wereldoorlog actief als journalist. Marcel Van De Velde schreef en publiceerde heel wat legenden, novellen, sages en volksvertellingen over Brugge, het Zwin, Amsterdam en Friesland. Het gezin kreeg vier kinderen; twee ervan hebben tot op heden een boekhandel. Arthur opende als eerste het antiquariaat – gespecialiseerd in Oosterse Kunst en Filosofie – in de Dweerstraat. Zijn antiquariaat Van De Velde was gevestigd in de Langestraat, maar is later meeverhuisd naar de Ezelstraat. Sinds 1976 heeft Titia Van De Velde (° 1944 Hilversum) haar eigen boekenwinkel ‘In Den Eenhoorn’. De winkel kwam al meermaals in de belangstelling bij (amateur)fotografen, journalisten en tv (Afrit 9, Vlaanderen Vakantieland). U kunt de laatst opgenomen versie van Vlaanderen Vakantieland naar aanleiding van Aspe weekend online bekijken. Sinds augustus 2009 zitten we met onze winkel op Ezelstraat nummer 131, aan de overkant van de straat. De vorige winkel staat nog altijd overeind en zal misschien in 2013 plaats maken voor appartementen, een ondergrondse parking en een hotel. Voorlopig is de bouw er van jaarlijks uitgesteld.

Uitgeverij In Den Eenhoorn

De eerste boeken van Marcel A.F. Van De Velde (°1898 Brugge – †1964 Brugge) dateren van begin 20ste eeuw, lang voor de uitleenbibliotheek begon. Zijn oudste zoon Arthur A.W. Van De Velde publiceerde enkele boeken in de jaren 60 onder Uitgeverij ‘In Den Eenhoorn’. Marcels’ kleinzoon Olivier R.F. Van Gierdeghom (° 1981 Brugge) begon op zijn achtste al met het maken van magazines en schreef voor diverse nieuwssites en magazines. Zijn eerste educatieve verhaal verscheen in 2004 en het nieuwste kinderboek in 2008 bij de Provincie West-Vlaanderen.

Ons aanbod

Het zou onmogelijk zijn om gans onze winkel op het net aan te bieden. Onze winkel bevat meer dan 35.000 boeken, honderden grammofoonplaten, postkaarten, cd’s, singels, strips, tijdschriften uit bijna alle categorieën. U zoekt al jaren een bepaald nummer van een tijdschrift? een roman? een boek over biljart? Een oud postkaartje van je geboortestad? De libelle van vorige week of een atlas? Een werk van Claus of misschien de bijbel? Waarom mailt u ons uw wenslijstje niet door? Vermeld alle beschikbare gegevens die u hebt en vergeet uw e-mailadres niet op te geven.

Ons cliënteel

Onze doelgroep is alle lagen van de bevolking te bekoren met lectuur en literatuur. Wij versturen regelmatig naar onze Nederlandse klanten en deze komen ook uren lang tussen de (kinder)boeken snuisteren. Door langs te komen leert u natuurlijk onze winkel kennen, maar ook het mooie Brugge, Damme of Sluis zijn niet ver weg.

Markten

Elke tweede zondag van de maand kunt u ons vinden op de boekenmarkt in Damme (tussen Brugge en Sluis). Alsook wekelijks op zaterdag & zondag tijdens het seizoen van De Dijver, een antiek – en brocantemarkt op de Dijver te Brugge. Het seizoen loopt van 15 maart tot 15 november.